Pogodnosti tjelovježbe tijekom trudnoće

Zvuči li vam tjelovježba u trudnoći kao noćna mora? Možda ipak zvuči, ali tu smo da vas razuvjerimo (hihi). Vježbanje u trudnoći ima svojih prednosti - pogledajte koje su to...


Zvuči li vam tjelovježba u trudnoći kao noćna mora? Možda ipak zvuči, ali tu smo da vas razuvjerimo (hihi). Vježbanje u trudnoći ima svojih prednosti a mi smo za vas pripremili sedam fantastičnih razloga zbog kojih će vam se zasigurno dopasti.

Vježbanje u trudnoći je vrlo korino
Vježbanje u trudnoći vrlo je korisno (Deklofenak / Shutterstock.com)

Podiže energiju

Energije će vam u trudnoći uvijek faliti, no tjelovježba će vam u tome ipak pomoći. Tjelovježbom ojačavate vaš kardiovaskularni sustav pa se nećete tako lako umarati. Kada su vam mišići jaki i izdržljivi, moći ćete uz manje napora biti jednako aktivni. Da bi započeli, uzmite si tjelovježbu od pola sata dnevno, međutim, ukoliko vam to teško pada, onda se svakako konzultirajte s vašim liječnikom da li da nastavite s vježbanjem i ako da, koliko dnevno smijete vježbati.

Spavat ćete bolje

Nije lagano udobno se smjestiti i spavati kada nosite 7-8 kilograma ili više ispred sebe vaki dan. Tjelovježbom ćete postići to da ćete biti umorniji i imati ćete dublji i odmorniji san.

Smanjuje neugodu trudnoće

Tjelovježbom ćete ojačati i dodatno rastegnuti vaše mišiće koji će smanjiti bol i neugodu tijekom trudnoće. Rastezanjem mišića smanjiti ćete bol u leđima, hodanjem poboljšati cirkulaciju a plivanjem ojačati vaše abdominalne mišiće.

Priprema za porođaj

Ovaj razlog savršeno ima smisla. Ako ste u formi, bit ćete jači i spremniji kada dođe vrijeme za porođaj. Rađanje se može shvatiti kao trčanje maratona - zahtijeva izdržljivost, koncentraciju ali i snagu.

Oslobađa od stresa te podiže duh

Dobitak bebe velika je promjena u životu. S jedne ćete strane biti presretni, no s druge će vam biti muka od stresa kojem ste izloženi. Studije su pokazale da tjelovježbom podižete razinu serotonina, moždane kemikalije od koje se osjećate bolje i sretnije.

Podiže samopouzdanje

Stajanjem na vagu možete se jako rastužiti, međutim, ako imate na umu da vježbate i da ćete vrlo brzo vratiti "stari sjaj", sigurni smo da ćete se osjećati bolje.

Brži povratak na "staro"

Ovaj razlog velika je motivacija da bi se počele baviti tjelovježbom. Ako ste u formi tijekom trudnoće, brzo ćete se vratiti u staru formu nakon porođaja, ako ne čak i bolju.

Vezani sadržaj s portala MaminaMaza

5 najgorih stvari koje možete reći trudnici
Tri mjeseca do bebe
Koliko su pouzdani testovi za trudnoću?
Faktori koji povećavaju mogućnost prekida trudnoće
Vježbanje nakon poroda
Porođajni znaci

Želite nešto reći? Podijelite vaše mišljenje ili savijet s ostalima!

Trenutno nema komentara...

Komentirati mogu isključivo registrirani korisnici.
Registrirajte se ili se prijavite!

IZDVOJENI LINKOVI