Najveći izazovi bebe

Taman kad vaše novorođenče krene hodati ili puzati i kad ste mislili da znate rješenje za sve situacije, nove 'nevolje' su vam iza ugla. Kako ih prebroditi, pročitajte u idućem dijelu...


Reći "Ne"

Mama i bebaOpće je poznato da su bebe kad prohodaju jako aktivne, stoga ćete često doći u priliku im reći "Ne", no može se dogoditi da upravo to "Ne" postane jedna od prvih riječi vašeg djeteta.  Nemojte se brinuti jer to je potpuno normalno. Dijete razvija svoju samostalnost i provjerava granice do kojih smije preći.

Savjet: Iako se dijete može opirati i odbijati vas poslušati, i pokušajte mu lijepo objasniti da mora pokupiti svoje igračke. Ako i dalje odbija, pokušajte ga uzeti za ručice i skupa s bebom pokupiti igračke. U ovom razdoblju disciplinirati bebu je teško ali suosjećanje i nježnost uvijek pomognu.

Paralelno igranje

Vjerojatno se veselite što ćete moći organizirati neko grupno igranje vaše bebe s djecom vaših prijatelja, ali vaša beba do treće ili četvrte godine još nema razvijen osjećaj za dijeljenje s drugom djecom.

Savjet: Ako imate jednogodišnju ili dvogodišnju bebu, slobodno organizirajte grupno igranje, ali ne silite ih da se igraju skupa. Pustite ih da se igraju paralelno jedno kraj drugoga. Ako se brinete da se djeca ne potuku oko igračaka, nabavite po dvije jednake igračke, a grupno igranje počnite poticati tek kada dijete navrši dvije i pol godine.

Počnite s prijelazima

Djetinjstvo je puno prijelaza, kao što je prelazak iz kolijevke u krevet, no djeca nisu vična u njima. Djeci su problem i prijelazi poput onih kad moraju prestati gledati televiziju i ići na kupanje.

Savjet: Dajte djetetu upozorenje, nešto kao da ćete za pet minuta reći: "Papa video, kupanje - evo nas!", a nakon 5 minuta to i napravite. Za prelazak u krevet mu dajte upozorenje par dana, pa čak i tjedana prije nego ga pustite da spava samo. Pokušajte prijelaz napraviti da bude nešto pozitivno i uzbudljivo za njih.

Izljevi bijesa

Bebe su poznate po svojim izljevima bijesa, ponajviše zbog toga što još pokušavaju shvatiti kako komunicirati s okolinom, te tako pokušavaju odrediti granicu što smiju a što ne. Nemojte da vas bijesom uhvate nespremne, u njihovim godinama je to potpuno normalna pojava.

Savjet: Pokušajte smiriti svoju bebu svojom prisutnošću, najbolje zagrljajem, kako bi osjetile sigurnost. Nije dobro davati im timeout (stjerati ih u kut, ili ih kažnjavati na neki način) dok ne navrše četiri godine, ponajviše zbog toga jer bi se vaše dijete moglo osjećati napušteno.

Vezani sadržaj s portala MaminaMaza

Što možete očekivati od šestomjesečne bebe?
Važnost vitamina prije, za vrijeme i nakon trudnoće
Kako pravilno okupati novorođenče?
Kako prvu djetetovu godinu proći bez većih problema?
Pospremanje sobe s igračkama
Koje namirnice nuditi djetetu kada počnete sa dohranom

J.B.

Želite nešto reći? Podijelite vaše mišljenje ili savijet s ostalima!

Trenutno nema komentara...

Komentirati mogu isključivo registrirani korisnici.
Registrirajte se ili se prijavite!

IZDVOJENI LINKOVI