Facebook prijava

Koliko su pouzdani testovi za trudnoću?

Neke žene odmah primijete određene simptome koji ih navode da posumnjaju u trudnoću. Pomoću testa za trudnoću ćete na najbrži način i potvrditi da li ste bili u pravu.


Neke žene odmah primijete određene simptome trudnoće koji ih navode da posumnjaju u trudnoću. Pomoću testa za trudnoću ćete na najbrži način i potvrditi da li ste bili u pravu. Svega četiri dana nakon oplodnje, oplođeno jajašce počinje proizvoditi hormon human chorionic gonadotropin, engl. kratica hCG. Postojanje ovog hormona najprije se može otkriti u krvi, a 1-2 dana prije očekivane mjesečnice i u mokraći. Kako je provjera trudnoće uz kućne testove brza i jednostavna mnoge žene čim prođe nekoliko dana od očekivane mjesečnice koriste kućne testove na trudnoću. Testovi za trudnoću otkrivaju postojanja hCG hormona u mokraći.

Test na trudnoću
CandyBox Images / Shutterstock.com

Testovi za trudnoću u malom postotku mogu pokazati lažno pozitivan test, jer ukoliko nema hCG hormona nema na osnovi čega pokazati pozitivan test, iznimka su slučajevi kada je test neispravan, odnosno s greškom.

Lažno negativan test može biti ukoliko vam je ovulacija bila kasnije i koncentracija hCG hormona u mokraći još uvijek nije dovoljna da bi ju test otkrio. U tom se slučaju preporuča ponoviti test za 4-5 dana ukoliko u međuvremenu ne dobijete mjesečnicu.

Na tržištu postoji veliki broj raznih proizvođača testova za trudnoću, uglavnom kod svih se rezultat dobije za manje od 5 minuta i pouzdani su čak 97%.

Ako je rezultat testa negativan, a vi imate znakove trudnoće, savjetujte se sa svojim liječnikom. Ako je rezultat testa pozitivan, dogovorite pregled kod liječnika koji će vam dati daljnje upute oko započinjanja prenatalne zdravstvene zaštite.

Vezani sadržaj s portala MaminaMaza

Kada se najranije može utvrditi trudnoća?
10 jela za trudničku prehranu
Faktori koji povećavaju mogućnost prekida trudnoće
10 načina kako vaš dom može utjecati na plodnost
Ideje kako partneru objaviti da ste trudni
5 načina kako upoznati bracu i seku s malom bebom

Želite nešto reći? Podijelite vaše mišljenje ili savijet s ostalima!

Trenutno nema komentara...

Komentirati mogu isključivo registrirani korisnici.
Registrirajte se ili se prijavite!

IZDVOJENI LINKOVI